PRIJAVA PRI INFORMACIJSKI POOBLAŠČENKI

Kar nekaj znancev, prijateljev in fotografov me je spraševalo, kaj se je dogajalo pod objavo “Lepo je spati v domači postelji”. Kot zvestim bralcem se počutim dolžnega, da vam vso stvar obrazložim.
Pod omenjeno objavo so se pojavljali žaljivi komentarji, ki so se nanašali name osebno, žalili pa so tudi mojo mamo ter posledično celotno družino. Ker mi moj blog predstavlja spletno galerijo, kjer objavljam svoje tekoče avtorsko delo, mi blog veliko pomeni. Predstavim se lahko širši javnosti, kar pa se je do sedaj izkazalo za zelo učinkovito. Prejel sem že tudi veliko kritik, tako pozitivnih, kakor tudi negativnih, iz katerih sem se veliko naučil in na podlagi tega poskušal izboljšati vsako mojo naslednjo objavo. Moje pisanje in fotografije pa so opazili tudi drugi, saj se je celotna moja objava in predstavitev o meni objavila v reviji Predor, kar nekaj ljudi pa me je na podlagi bloga že zaprosilo za sodelovanje. Naj omenim samo to, da petkove razstave, ki bo 19.9. 2008 v Grižah ne bi bilo, saj so moj kontakt dobili ravno na blogu.
Bralci bloga ste se spraševali, kdo je anonimni, za mene zelo žaljivi obiskovalec mojega bloga. Zahtevali ste, da se identificira, česar ni storil, pač pa sem to storil jaz. Vedel sem, da je to oseba, ki bolje pozna mojo družino, kar je bilo izpostavljeno prav v žaljivih izjavah in ker se je pojavljal tudi na blogu oseb, s katerimi sem povezan, smo ga skupno odkrili. Objavil sem ime in priimek ter naslov anonimnega žaljivega pisca – Jernej Jerenko, stanujoč Ljubljanska ulica 6, 2000 Maribor. To je bilo točno, saj me je Jernej Jerenko prijavil informacijski pooblaščenki, zaradi česar informacijska pooblaščenka ga. Nataša Pirc Musar po svojem pomočniku zahteva, da ji v roku 7-ih dni pojasnim, na kakšen način sem prišel do IP podatka Jerneja Jerenka ter posledično do imena in priimka ter naslova in mi grozi z izrekom visoke denarne globe. Informacijski pooblaščenki bom v zahtevanem roku tudi odgovoril. Očitno je, da je za informacijsko pooblaščenko bolj pomembno, kako oseba pride do podatkov, ki so sicer javni in jih je možno dobiti v različnih bazah podatkov, ni pa pomembno, če je določena oseba prizadeta pri svojem ugledu, dobrem imenu in svoji časti. Zato obiskovalce mojega bloga obveščam, da bom vložil tudi kazensko zasebno tožbo za varovanje svojega dobrega imena in časti, saj je bilo iz vsebine žaljivih komentatorjevih besed jasno, da Jernej Jerenko bolje pozna mene in mojo družino, kar lahko potrdim tudi po njegovi identifikaciji.
Upam, da me bralci bloga pri mojem dejanju tudi razumete.

12 thoughts on “PRIJAVA PRI INFORMACIJSKI POOBLAŠČENKI

 1. pa ta informacijska pooblaščenka je itak usekana, če mene uprašaš. Vsaka stvar ima svoje meje. Res da pravno ne vem kakšna so pravila, ampak čisto človeško gledano, bi bil absurd, da bi ti moral plačevati globo. Jaz te razumem in podpiram. go žiga, go žiga!:)

 2. Mogoče si se malo prenaglil z objavo njegovim podatkov kar na blogu – mogoče bi že kakšen mail njemu zalegel (z vsemi podatki).

  Sem pa popolnoma na tvoji strani, ker sem že imel izkušnje s podobnimi “anonimneži”, ki ne vejo, da se beleži nekje v ozadju zelo pomembna številka – IP.

  Upam, da boš rešil sebi v prid.
  Lp,
  Grega

 3. Kot vedno so tisti, ki delajo takšno in drugačno sranje bolj zaščiteni, ko t tisti, ki smo oškodovani. Jebat ga, tako imamo in tako imajo v marsiktari državi. Velikokrat sem že prijavil osebo, ki je počela takšne bedarije, predvsem razne neumorne spamarje. Pa se nihče ne zgane. Čemu torej zakoni, če jih tudi sodstvo ne upošteva. Zato se zadnje čase raje poslužujem IP block pa naj klobasa sam sebi. Te podpiram in upam, da ti uspe. Jaz sem obupal, nad takšnimi debili.

 4. Andrej Tomšič, IP

  Nimamo sicer prakse, da bi se spuščali v polemiziranja na blogih, vendar je v konkretnem primeru potrebno določene strani pojasniti z vidika Informacijskega pooblaščenca:
  1. Poziv za podajo pisne izjave je bil poslan s strani državnega nadzornika za varstvo osebnih podatkov, ki samostojno vodi inšpekcijski postopek, ne pa s strani pomočnika pooblaščenke.
  2. Pravni pouk je sestavni del vsakega poziva za podajo pisne izjave, ni pa to nikakršna »grožnja z izrekom visoke denarne globe«.
  3. Vaša ugotovitev, da Informacijskega pooblaščenca zanima samo pridobitev osebnih podatkov, ne pa to, ali je določena oseba prizadeta pri svojem ugledu, dobrem imenu ali časti, je popolnoma pravilna. Informacijski pooblaščenec je namreč nadzorni organ, pristojen za varstvo osebnih podatkov, nima pa pristojnosti za reševanje sporov v zvezi z dejanji zoper čast ali ugled posameznika, temveč je reševanje tovrstnih sporov stvar udeleženih strank in uporabljenih pravnih sredstev, morebitnih kazenskih ovadbe ter civilnih in odškodninskih tožb, na katere pa Pooblaščenec nima in ne more imeti vpliva. Z drugimi besedami – žaljivi komentarji na spletnih straneh niso naša stvar, osebni podatki pa so.
  Informacijski pooblaščenec je DOLŽAN reagirati na vsako prijavo zaradi suma zlorabe osebnih podatkov, ki jo prejme. Sestavni del vsakega inšpekcijskega postopka je v prvi vrsti ugotovitev, ali so bili osebni podatki pridobljeni na nezakonit način (v konkretnem primeru npr. s strani ponudnika internetnega dostopa) ali ne. Vsako prijavo vzamemo resno in jo tako tudi obravnavamo. Verjetno bi tudi vi pričakovali od nas, da na vašo prijavo reagiramo, če bi nekdo objavil vaše osebne podatke, za katere menite, da so bili pridobljeni na nezakonit način.
  S tem z naše strani zaključujemo polemiko na to temo, saj se v konkretni zadevi vodi formalni inšpekcijski postopek. V primeru ugotovljenih kršitev zakona bodo sprejeti ustrezni ukrepi in postopki, če pa do kršitev zakona ni prišlo, bo postopek po uradni dolžnosti ustavljen.

 5. Sicer ne poznam zgodbe, a ne vidim tukaj nič spornega. Če je on poznal tako dobro tvojo družino, sklepam, da ga je tudi tvoja družina dobro poznala, torej se krog veliko zoža. Potem pa ni več veliko dela, da se določi oseba. Verjetno je tudi v real lifeu kakšno rekel čez vas.

  Težko, zelo težko, za navadnega človeka nemogoče (po mojem mnenju) pa bi bilo to, da bi ga dobil preko njegovega IP naslova. Sam IP pa ni noben problem, saj ga sistem pri vsakem komentarju zabeleži.
  Mogoče pa pooblaščenka ne ve, kako deluje internet in ip 🙂

 6. “Kar te ne ubije, te naredi močnejšega…”
  Žiga, s takšno pozitivno energijo še naprej ustvarjaj- na faksu, pri fotografijah in na blogu- želim ti čim manj stresnih trenutkov in negativnih vibracij…
  Kakor koli že…Ker Jerneja tudi osebno poznam, sem tudi jaz prizadeta in razočarana…mu pa kljub vsemu želim vso srečo v življenju.
  sestrca

 7. Tale Tomšič ima po mojem kar prav (tako da tukaj ne velja rek: “dva pravnika, 3 mnjenja”.) 😉
  Verjetno je bilo preveč, da si napisal naslov.
  Nate so pa planili, če sem malo zloben, ker je splošno znano, da so zaposleni pri informacijski pooblaščenki zelo nezadovoljni.

  Ta znanec se je pa seveda mnogo bolj oddaljil od ustreznega obnašanja (a si ga pretepal v osnovni šoli? ;).

  Ampak takšne incidente mora vsak na nek način pričakovati, ko se gre stvari na internetu. To ljudem naredi anonimnost. Sodstvo in sorodne aparate imamo (poleg drugega) prav zaradi generalne prevencije: ljudje se vzdržijo početja (vsaj takih “malenkosti”, ki niso storjene iz nuje), če mislijo, da je dobra možnost, da jih dobijo.
  Pri anonimnosti pa tega zadržka ni in na plan pride polno neumnosti, ki v resničnem življenju ostanejo potlačene.
  Na njegovo težavo se je pa posredno izdal.

  Čez čas boš že dobil debelo kožo.
  Ne preostane ti nič drugega, kot da njegovo objevo zbrišeš, ga benaš iz bloga (če se da) in mu poveš svoje, ko ga srečaš naslednjič na cesti (pa pazi, da ne greš čez mejo, ker zgleda, da je ta znanec nagnjen k tožbarjenju). Nič pa ne bi bilo narobe, če bi njegovim staršem povedal, kako sta sina vzgojila, sploh če vas poznata in ste v korektnih odnosih. Njihovo naslednje družinsko kosilo bi bilo sigurno zanimivo.

 8. Ta Jernej Jerenko očitno nima v življenju kaj pametnega početi in se vključuje v raznorazne debate, v blogih, na facebooku, ko na straneh, kjer dejansko nikogar ne pozna, na določene teme podaja žaljive in nesramne komentarje. Očitno v njegovi glavi nekaj ne dela kot bi moralo, ali pa je tako zakompleksan, da je zavisten vsakomur vsega. Tudi na naši FB strani je podal nekaj žaljivih komentarjev, zaradi česar je zablokiran.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*