SVITOVI MONOGRAFIJI

SVITOVI MONOGRAFIJI

“Leto 2006. Natančneje 24. avgust 2006. Devet ustanovnih članov soglasno potrdi temeljni akt. Ob odprtju šampanjca se zasliši glasen pok in kozarci zacingljajo. Rodi se Društvo fotografov Svit, ki še v istem letu osvoji Slovenijo in postane najuspešnejše fotografsko društvo v državi, njegovi rezultati pa odmevajo tudi v tujini.

Leto 2013.  Odprem svoj elektronski predal in med prebiranjem pošte opazim pošto Marka Rebova, predsednika DF Svit. Poslal je vabilo na redni letni sestanek društva, ki pa se v eni točki razlikuje od tistih iz prejšnjih let. Marko Rebov nepreklicno odstopa z mesta predsednika društva. Stavek podčrtan. Po eni strani presenečenje, po drugi strani pa sem med vrsticami te namige razbral že iz najinih pogovorov. Razumel in spoštoval sem njegovo odločitev, sem se pa zavedal naslednjega: kdor koli ga bo nadomestil, bo imel težko delo. Ne le to, da je Marko za sabo pustil zapuščino, ki jo bo težko preseči in nadgraditi, temveč se je v teh letih izkazal kot odličen vodja z avtoritativno osebnostjo in razumom, ki se je najbolje odražal v ključnih in težkih trenutkih. Društvo se je torej znašlo pred težko nalogo – najti novega predsednika. Pogovori so se začeli in na rednem letnem sestanku v februarju 2013 sem bil izvoljen za predsednika društva.

Priznam, funkcijo sem sprejel z velikim strahom in hkrati z velikim spoštovanjem. Čeprav sem soustanovitelj društva in sem z njegovim delovanjem ves čas tesno povezan, je vodenje društva, kot je DF Svit, nekaj popolnoma drugega. A strah je kmalu izginil. Zahvala gre predvsem članom društva, ki so mi od prvega dne mojega predsedovanja dalje pomagali in zavzeto, redno ter vestno opravljali svoje funkcije in zadolžitve. Kmalu po rednem letnem sestanku nam je uspelo vzpostaviti sistem, s katerim smo redne tedenske sestanke obogatili z izvedbami predavanj in delavnic, tako naših članov kot tudi zunanjih gostov. Skrbeli smo, da so bile tematike raznolike in po volji kar  največjemu številu članov. Prav tako smo se lotili prenove spletne strani, društvo pa je dobilo tudi novega častnega člana – Marka Rebova. Da ne naštevam vsega – o pestrosti leta 2013 se lahko prepričate sami, saj je pregled vseh dejavnosti  objavljen v tej monografiji.

Posebej pa moram izpostaviti projekt, ki smo ga na kratko poimenovali DMF 2013 – Dnevi mladinske fotografije 2013. Gre za inovativen projekt, ki smo ga v letošnjem letu organizirali prvič. Kontinuiteti natečaja za osnovnošolce in srednješolce smo dodali še pester nabor predavanj in dveh delavnic ter s tem poskušali zapolniti vrzel na področju fotografskega izobraževanja mladih. Da je bila odločitev pravilna, pričajo številke – rekordno število udeležencev na osnovnošolskem in srednješolskem natečaju ter odlična obiskanost vseh predavanj in obeh delavnic. To je zagotovo dovolj velika motivacija, da v prihodnjem letu projekt še nadgradimo z novimi vsebinami in nadaljujemo v smeri, ki smo jo začrtali v letu 2013.

Naj za konec izkoristim priložnost in se zahvalim vsem članom društva, ki so tako ali drugače pomagali, da je naše društvo skozi vse leto delovalo odlično in da nam je s skupnimi močmi uspelo skrbeti za dobro voljo na sestankih in izvesti nekaj zahtevnih projektov. Še posebej pa bi se rad zahvalil Marku Rebovu, ki mi je na podlagi svojih dolgoletnih izkušenj z nasveti pomagal pri ključnih odločitvah.”

Tako sem zapisal v uvodniku Svitove monografije za leto 2013, ki smo jo pred kratkim objavili tudi na spletni strani društva.

Prav tako ste vabljeni, da si ogledate društveno monografijo za leto 2012.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*