ŽIVELA SLOVENIJA! ŽIVELI HLAPCI!

Napišem nekaj vrstic in zopet izbrišem. To traja že dva dni. Ko sem začel razmišljati o pisanju tegale prispevka sem bil zelo razburjen. Na enem blogu sem namreč prišel v rahel konflikt in ravno današnji praznik se mi je zdel dobro izhodišče, da razjasnim svoje menje o naši ljubi domovini. Bolj kot o Sloveniji sem se želel opredeliti na Slovence. Potem sem vso stvar malo prespal. Razburjanje je počasi ponehalo in cel prispevek sem želel, kot radi rečemo, zaviti v celofan. Prvi prispevek, ki je bil resnično kritičen in bi se marsikdo počutil užaljenjega, sem izbrisal in začel s pisanjem novega. Zopet sem začel razmišljati… Če bom vse skupaj povedal preveč indirektno, ga tisti, katerim je ta prispevek namenjen ne bodo razumeli. Tako sem se odločil, da napišem nekaj vmes. Med prvim in drugim prispevkom. Danes se moram razpisati. Moram. Moja nacionalistična žilica mi ne da miru, da ne bi na današnji praznik zapisal, kar mi leži na duši.

Vsi vemo, da je bil 23.12.1990 izveden plebiscit, na katerem se je odločalo o prihodnosti naše države. Na današnji dan pa so bili znani rezultati – plebiscita se je udeležilo 93,2% volilcev, za samostojno Slovenijo pa je glasovalo 88,2%. Lepo. V državi, v kateri je vrelo, so Slovenci stopili skupaj in pokazali enotnost. Tako na današnji dan praznujemo državni praznik Dan samostojnost in enotnosti. Sledil je odcep iz Jugoslavije, vojna in tako dalje. Takrat pa se je tudi začelo – afera z orožjem, kjer so si nekateri napolnili svoje žepe z milijoni DEM, tajne listine, Depala vas, afere, tranzicija, Evropska unija, Nato… Vse to je pripeljalo do današnjega dne. Afera z orožjem, pri kateri se naši voditelji na vse pretege trudijo, da se pomete pod predprogo in zaradi katere po vsej verjetnosti še nimamo določene meje s sosednjo Hrvaško, še ni razrešena. Slovenci pa se čedalje manj tudi spominjamo na našo enotnost in suverenost. Bom v tej objavil izpustil naš vstop v Evropsko unijo, ker je zame to drugo poglavje, ki ga na tej točki ne bom odpiral, niti ga ne moremo jemati tako z levo roko. V tej objavi bom izpostavil en proces, ki ga doživljam v naši državi. Poimenoval ga bom proces balkanizacije. Da kar na začetku povem, ne bom govoril o Balkancih, temveč ostajam kritičen do Slovencev!!! Do Slovencev, ki čedalje bolj postajajo hlapci in se sramujejo lastne kulture in se nad njo zgražajo in je čedalje manj priznavajo. Začel bom pri glasbi. V današnjem času je zelo popularna jugo turbo folk glasba. Vrti se praktično v vsakem lokalu in vsi norijo ob njej. Ok, vsak posluša kar mu paše in nimam nič proti. Imam pa proti, če komu omenim, da sem pristaš slovenske glasbe, tudi narodno zabavne, pa naletim na posmehovanje , češ lejga kmeta posluša Avsenike pa Slake. SEVEDA, PRIZNAM Z VESELJEM POSLUŠAM AVSENIKOVO GLASBO IN TO Z UŽITKOM! ŠE RAJE PA JO ZAIGRAM NA HARMONIKO! In če sem za nekoga kmet, potem pa naj bom kmet. Raje sem kmet in spoštujem slovensko glasbeno dediščino, kot pa da se jo sramujem ter postanem hlapec in podvržen drugim. Ne zahtevam, da morajo sedaj pa vsi poslušati Avsenika. Daleč od tega. Poslušaj tisto, kar ti je všeč, vendar ne zmraduj in ne zaničuj tistega kar je slovensko. In v razmislek samo še to – nobena vlada nas ni naredila tako slavne v svetu, kot pa je to uspelo Avseniku s svojo glasbo. Sedaj sem se ustavil le pri glasbi. Seveda lahko to poistovetimo z ostalo umetnostjo. Že čez celo našo zgodovino so bili naši umetniki priznani v tujini, v Sloveniji pa največkrat zaničevani, ali pa so ostali popolnoma neznani širši množici.

Drugo, kar bi rad izpostavil pa je naš jezik. Vse več Slovencev se očitno sramuje naše ljube slovenščine. Poglejmo samo na internetu. Razni portali mladih, ko so npr. Glasuj zame, Simpatije in podobno. Sicer teh portalov sam ne obiskujem, vendar sem bil pred kratkim seznanjen, kaj vse se dogaja na teh portalih. Nekateri, ki so Slovenci si na teh portalih nadevajo tuje nicke, svoje predstavitve pa pišejo v srbohrvaškem jeziku. Zakaj? Ne vem, bi jih pa z veseljem rad kdaj vprašal. Ali naša slovenščina ni dovolj ql, da bi se v njej sporazumevali? Se jo sramujejo? A nisi tak frajer, če uporabljaš slovenščino? Tudi pri pogovoru v živo ugotavljam, da je čedalje bolj in, da uporabljaš srbohrvaške izraze – zgleda da slovenščina ne razpolaga s tako obširnim besednjakom ali kaj, ne vem. Tako kot na političnem področju gospodarijo z nami drugi narodi, tako imajo tudi v našem zasebnem življenju vse več vpliva drugi.

In tega je še kar nekaj. Še bi lahko pisal, vendar se mi zdi, da sem napisal dovolj. Predno dokončno zaključim bom napisal le še nekaj za zaključek. Drage Slovenke in Slovenci! Danes je naš praznik! Dan, na katerega se spomnite, da smo Slovenci narod, ki ima svoj jezik in bogato kulturno dediščino, ki jo moramo varovati in ohranjati. Naj torej na današnji dan na vaših hišah zaplapolajo slovenske zastave in naj iz vaših radijev vsaj danes zapoje vsaj ena slovenska pesem! Prav sedajle, ko končam s pisanjem tegale prispevka, grem izobesit slovensko zastavo, zraven pa mi bo zaigrala skladba, ki me vedno naredi radoživega – Slavko Avsenik, Slovenija od kod lepote tvoje?!

Fotografije pa so danes iz vseh vetrov, vendar so bile vse posnete v Sloveniji16 thoughts on “ŽIVELA SLOVENIJA! ŽIVELI HLAPCI!

 1. Če … Potomci prebivalcev drugih držav SFRJ predstavljajo 1/15 vseh nas, v ospredje stopajo zato, ker so toliko bolj nasilni/vsiljivi.

  Njihove glasbe ne posluša nihče razen oni, ker pa so z njo nasilni, je postalo splošno prepričanje, da jo poslušajo vsi.

  Velika napaka. Popularnost narodno zabavne glasbe med mladimi poruši narodnjake, to je 1 na 1, verjemi mladim.

  Edini glasbenik, ki ima med mladimi še nekaj spoštovanja in je potomec ljudi, ki so živeli drugih državah SFRJ je oliver dragojevič.

  Slovenščina se uporablja zelo pridno, ł-ji in ć-ji so prisotni le redko kje, kenjanje, majmun in ostale sramotne besede za naš jezik so izkoreninjene, še več.

  Ko si pred dvema letoma hodil po Lj, te je bilo strah zaagorelih mišičnjakov v trenirkah, danes pa te je strah pobritoglavcev v usnju.

  Torej, narodna zavest še kako živi, ampak strah me je, da se z raznimi skini odvija v precej napačno smer.

  Nasilje rodi nasilje in slovenska mladina se je precej očitno uprla proti tej blakanizaciji naše ljube dežele. In prav je tako, samo način, ki ga ubiramo je preveč balkanski in na koncu bo zmaga pirova.

  Oprosti, če sem te zatrl, ampak zdi se mi, da si odprl problem, ki se rešuje že kar lepa leta in mu zaenkrat kaže precej dobro.

  Možno pa je, da se samo jaz gibam v krogih, kjer je ta zavest peklensko prisotna, ampak dvomim. Zelo.

 2. Mju ravno nasprotno, da si me zatrl! Vesel sem takšnega komentarja! Če se že v Lj ta proces rešuje, hvala bogu! V Ce pa se ravno razvija ali pa je dosegel tisto najvišjo točko, tega še ne vem, vendar ravno trenutne razmere v tej okolici, so bile povod za moje pisanje!

 3. Uf precej resna tema in komentarji… No jaz bom samo fotke pohvalil! vse so lepe, en par je pa enkratnih, Mostova na Soči, pa ta zadnja, pa…

 4. Kaj težka tema, za te praznike 😀 Čeprav na mestu, ampak bom kot Luka dodal le, da si izbral lepe motive Slovenije. Me pa zanima kje si zadnjo cerkvico fotkal?

 5. @Ratluk: Hvala!
  @Sekundek: Hvala! Ta fotografija je nastala v začetku letošnjega leta iz Svete Ane nad Lj Barjem. Fotografirana cerkvica pa se nahaja na levi strani

 6. Kot je mju že omenil, je problem južnjaške glasbe vsiljivost njenih poslušalcev. Kar je tudi splošen problem “balkanizacije”. Pretirana samozavest in neprilagajanje vseh generacij to samo potrjuje. Sam delam z ljudmi in to pogosto opažam, mogoče celo bolj pri starejših, ki niso šli skozi osnovnošolski sistem. Zato eni nočejo ali ne znajo slovensko, vendar me ne moti. Ponovim, ker sicer delam na področju, kjer je precej pomembno, da sogovornik razume napotke, če pa ne, pa je njegova krivda. Kakor mi je znano, je slovenščina na večini ozemlja še vedno edini uradni jezik. Samo krivi smo samo oz. naši predniki, ki niso slovenščine dovolj forsirali, ampak so se prilagodili nekoč “uradnemu” jeziku. Bi pa prav rad videl iste ljudi v neslovansko govoreči državi. Tako hitro bi se naučili večinski jezik, da bi se kadilo.

  Pa dovolj o tem. Tudi sam sem se moral malo izpljuvati.

 7. @Urko: Hvala!
  @Tomi: Točno tako. Od tu tudi naslov “Živeli hlapci!” Kot je že Cankar rekel: “Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni!” In imel je popolnoma prav. V svoji lastni državi imamo premalo samozavesti in poguma, da bi ohranjali našo kulturno dediščino (vse od jezika dalje). In res je krivi smo sami in nihče drug! Z zadnjim stavkom se pa bolj ne bi mogel strinjati s teboj!

 8. Tole si res lepo napisal, vse drži kot pribito, sem na tvoji strani, pravzaprav na naši Slovenski.
  Ne bom veliko komentiral, ker bi lahko še enkrat toliko napisal kot ti, mogoče še veliko več, bom pa povedal takole.
  Še veliko problemov bomo imeli z južnaki v naši mali Sloveniji, prav tako kot imajo sedaj ogromne probleme Nemci z Turki. Tega ne smemo dovolit.
  Škoda je samo to, da znamo skupaj stopit, ko nam voda že teče v grlo…

 9. Hlapec je edino tisti, ki se je sam oklical zanj, med drugim je to naredil tudi pisec tega bloga, kar pa ne pomeni, da se tako imenujemo tudi ostali. Pretirano tolmačenje in istovetenje s Cankarjem je edini razlog, zakaj se počutiš in misliš, da so vsi hlapci.
  Čefurji(izraz, ki si se mu ti izognil) v resnici ne težijo samo z balkansko glasbo ampak morijo na sploh. Turbo folk je samo zelo učinkovito sredstvo, s katerim te znervirajo. V resnici bi lahko nažigali karkoli pa bi bilo še vedno isto kot je, tj. nadlegovanje, po možnosti v skupinah in izražanje svoje lastne ničevosti. V primerjavi z njimi sijemo Slovenci kot zlato v primerjavi s sranjem. Pozabljaš pa, da bodo ti ljudje po koncu trgovske pucali sekrete do konca življenja. Takih nihče ne bo vzel v službo…
  Če povzamem: pretiravanje, ki je na sploh zelo pogosto sredstvo izražanja marsikaterega rojaka, nima nobenega smisla. Slovenci smo precej žilav narod. Po 2 svetovnih vojnah bi rekel, da nas tudi atomska bomba ne opraska, kaj šele par objestnih balkancev, ki so pobegnili iz svoje domovine in zdaj na glas trobijo o njej tukaj.

 10. @raztur: Se strinjam, nobeno pretiravanje ne prinese pozitivnih posledic. V nečem pa bi ti kontradiktiral. Bi te prosil, da še enkrat, tokrat bolj pozorno prebereš mojo objavo, saj sem jasno razložil kdo je zame hlapec in zakaj, tako da tvoja trditev, da mislim da so vsi hlapci ne drži. Preberi bolj pozorno in boš našel odgovor. Pa še eno vprašanje imam – s tem člankom sem se oklical za hlapca? Lahko to malo bolje argumentiraš, mogoče celo s kakšnim citatom iz mojega besedila, ker se osebno ne spomnem, da bi se oklical za hlapca

 11. Oklicati se za … med vrsticami. Moje izkušnje so, da so tisti, ki Slovence pomanjšajo v hlapce, ponavadi sami lep primer le-tega. To si ti storil v naslovu, ki naj bi bil povzetek objave, pa ji da popolnoma drugačen prizvok.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*